Hamilelik

Gebelikte Mide Bulantısına Karşı Alınabilecek Önlemler

 

Hamilelik döneminin ilk 4 haftası ile 12. hafta sonuna kadar mide bulantısı görülebilmektedir. Hatta bazı hamile bayanlarda bu mide bulantısı oldukça fazla ve şiddetli olabilmektedir. Bu durum artan gebelik hormonları ile yakından ilgilidir. B-HCG adı verilen bu hormon bulantı ve kusmalara neden olmaktadır.  Bazı anne adaylarını ciddi anlamda bu mide bulantıları zorlamaktadır. Ama gebelikte mide bulantısına karşı alınabilecek önlemler bu bulantıları oldukça azaltmakta ve mide bulantısını tetiklemeyi önlemektedir.

Hamilelikte Mide Bulantısının Sebepleri

Rahim kaslarında meydana gelen ve hamilelik sürecinin doğal bir sonucu olan gerilme ile mide kas dokularının gebelik nedeniyle gevşemesi, beyinde yer alan bulantı ve kusma merkezini harekete geçirmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda B6 vitamini eksikliği ile gebelikte sıklıkla görülen stresinde bulantılara neden olabileceği saptanmıştır. Aşırı hamile bayanlarda görülen aşırı yorgunluk ve psikolojik etkenlerde mide bulantısına yol açmaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelen Besinler

Hamilelik döneminde sık sık mide bulantısı yaşayan kişiler için doğal zencefil çayının günde 2 defa içilmesi bulantıların ciddi oranda azalmasına neden olacaktır. Yine tuzlu ve kokusu olmayan krakerlerin tüketilmesi mide bulantısının önüne geçmektedir. Yine limonun zencefil çayı ile birlikte tüketilmesi de bulantının giderilmesi konusunda oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca fazla şekerli olmayan taze meyve sularının içilmesi de bulantının giderilmesi konusunda fayda sağlamaktadır. Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen besinler bu şekilde sıralanmaktadır.

Hamilelikte Mide Bulantısına Karşı Alınabilecek Önlemler

Hamilelikte mide bulantısına karşı alınabilecek önlemler ise şu şekildedir;

  • Öncelikle baharatlı ve yağlı yiyeceklerin tüketiminden sakınılmalıdır.
  • Sindirimi zor ve mideyi yorun yiyeceklerin tüketimi mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
  • Öğünlerde çok yemek yerine azar azar daha sıklıklarla besinleri tüketin.
  • Yemek yerken herhangi bir sıvı tüketmemeye özen gösterin. Sıvıları yemekten sonra için.
  • Aşırı sıcak, kötü kokuların olduğu ve aşırı parfüm kokusunun bulunduğu yerlerde fazla durulmamalıdır.
  • Doktorunda önerisi ile multivitamin ve folik asit tavsiyesi kullanılabilmektedir.
  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Yatmadan önce herhangi bir besin tüketimi yapılmamalıdır.
  • Sabah kalkıldığı zaman bir miktar tuzlu kraker tüketin ve yataktan hemen kalmak yerine 20 dakika bekledikten sonra kalkılmalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu