Anne-Çocuk

Bebeklerde Gaz Sancısı Problemi Ve Anlama Yöntemleri

Bebeklerde Gaz Sancısı Problemi Ve Anlama Yöntemleri Nelerdir? Bebeklerde özelliklerde ilk aylardan itibaren görülmekte olan gaz problemi bebeklerin sindirim sistemlerinin tam manası ile gelişmemiş olması nedeni ile oluşur.

Bebeklerde Gaz Sancısı Problemi Ve Anlama Yöntemleri Nelerdir? 3. hafta ile 3. ay arasında yoğun bir şekilde gaz problemleri ile baş edebilmek amacıyla bebek, anne sütü ile besleniyor ise bu durumda yapılması gereken beslenmesine dikkat edilmelidir. Çiğ soğan, sarımsak, portakal, kavun, kayısı, bakliyatlar, bulgur pilavı, pirinç pilavı gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü bunlar tüketildiğinde direkt annenin sütünün içerisine gaz olarak geçiş yapar. Bebek, sütü emdikten sonra gaz problemleri ile uykusuz gecelere merhaba der.

Beslenme sonrasında bebeğin dik pozisyona alınması ve sırtının sıvazlanarak gazının çıkarılması gerekir.

Gaz Problemi Nedir?

İnsan vücudunda besinlerin sindirildiği esnada gerçekleşmekte olan faaliyetler neticesinde gaz açığa çıkar. Bu gaz, sindirim kanallarında dolaşım göstererek şişkinlik hissinin oluşmasına sebep olur. Gaz, midede meydana geldiğinde gurultu, kalın bağırsakta meydana geldiğinde osuruk, mideden yukarı kısımlara doğru ulaşmış ise eğer geğirmek gibi eylemlerden sonra dışarı atılmaktadır.

Bebeklerde Gaz Probleminin Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Makalenin başında da belirtildiği gibi sindirim faaliyetleri esnasında vücutta gaz meydana gelir. Fakat aşağıda çeşitli faktörler aslında miniklerde gaz oluşumunun normalinde üzerine çıkartarak ve karın ağrısı ya da gaz sancısı gibi çok ciddi sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Sinir sisteminin bir parçası olarak da bilinen omurilik soğanı genel itibariyle yeni doğan bebeklerde tam gelişmemiştir.

Bebeğin emzik emerken sık sık hava yutulması, bu havanın bebeğin karnının içerisinde gaz olarak sıkışması ve çeşitli ağrı sızı durumlarının meydana gelmesine sebep olur.

Anne sütüyle beslenen bebeklerin memeyi doğru bir şekilde kavrayamadığı için hava yutması.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer, Gaz Nasıl Çıkarılır?

Basit bir anlatım ile yukarıda sayılan sebeplerin meydana gelmesinden dolayı bebeklerde gaz meydana gelir. Bu gazın çıkarılmasından sonra gaz sancısı kendiliğinden geçecektir. Fakat gazın çıkarılması, genel itibariyle bebek yağı olarak eczanelerde ya da tescilli marketlerde satılan yağın bebeğin göbeğinin üzerine biraz döküldükten sonra saat yönünde hareket ettirilmesi ve bacaklarının ileri geri hareket ettirilmesi sonucunda gazın çıktığı görülecektir. Gazın çıkmasından sonra gaz ile ilgili sancı zaten kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu