Sağlık

Varis nedir nasıl oluşur?

Sandığınızın aksine Varis görüntü sıkıntısı yaşatan bir sağlık sorunu değil ilerlediğinde ciddi rahatsızlıklara yol açan bir rahatsızlıktır. Derinin altında bulunan toplardamarın genişlemesi ile oluşur. Mavimsi renkli kabarıklıklar olarak kendini gösterir. Örümcek şeklinde görülen kılcal kan damar çatlaması çeşidi de vardır. İlk başlangıcında görüntü dışında herhangi bir rahatsızlık oluşmayabilir. Zamanla ilerler ve ağrılar oluşmaya başlar. Bazı varislerde kronik toplardamar yetmezliği ile birlikte şişme oluşabilir. Toplum içinde kadınlarımızda %50-55, erkeklerde ise %40-45 oranında varis görülür. Yaş artıkça varis görülme sıklığı artar. Varis oluşumunda etki eden faktörlerin başında yaşlılık ve kalıtım faktörü gelir. Eğer aile de varis görülmüşse gelecek bireylerde olma ihtimali olur. Bu faktörlerin yanında dönemsel değişiklikler hormonlarda değişiklik olması varis oluşumunu tetikleyebilir. Varis oluşumunu özellikle hamilelikte daha fazla görüyoruz. Karın içi basıncının çok fazla artması, ayrıca hormon düzeylerinin farklılaşması hamilelikte varisi tetikler. Bazı bayanlarda bu doğumdan sonra biterken bazılarında devam edebilir. Aşırı kilo alma, sürekli ayakta kalarak çalışanlar da varis daha sık görülür.

Varis çeşitleri

  1. Kılcal damar varisleri tıpta Telenjektazi olarak tanımlanır. Kadınların 30-50 yaş aralığında östrogen ve hamilelik dönemlerinde hormonlarda ki değişiklik sonucu deride yüzeysel olarak gördüğümüz varis çeşididir. Kabarıklık yoktur. Elle hissedilmez. Örümcek ağı gibidir. Görüntü rahatsızlığı haricinde sorun oluşturmaz. Yaşlandıkça artar.
  2. Retiküler varis 1-3mm boyutundadır. Özellikle dizin arkasında görülür. Venöz yetmezliği oluştuğunda ileri evresinde ayak bileği etrafında fazla görülür.
  3. Büyük Toplardamar varisi el ile rahatlıkla hissedilir. 4mm den büyük çapları vardır. Yeşilimsi renkli bir görünümü vardır. Yan etkileri çok hissedilir. Zamanla sayıca artar.
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu