Göz
Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkta Yapılmalı: Göz 1
Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkta yapılmalı, sorusu için duyu organları sorunları konusunda risk var ise mutlaka yılda en az 1 defa yapılmalı cevabı verilebilir. İlk göz muayenesi doğumdan kısa bir süre sonra yapılır ve bebeğin genel görme yeteneğinin olup olmadığı araştırılır. bebek gelişimi ve sağlığı adına yapılan her doktor ziyaretinde, mutlaka gözler muayene edilir. burada amaç gelecekte önemli olabilecek göz sorunlarının oluşmadan engellenmesidir.
Genel Göz Hastalıkları
Tıbbi literatürde oldukça fazla göz hastalığı yer alır. Yaygın olarak bilinen göz hastalıkları ve oluşumu için risk gurupları; göz tembelliği, küçük yaşlarda gelişir ve erken teşhis ile kolay tedavi edilebilir. Katarakt, göz saydamlığının kaybedilmesidir ve genel olarak yaşa bağlıdır, yaşlılık hastalığı olarak bilinir. Korneanın sivrileşmesi, ergenlik döneminde sık görülür ve erken teşhis edilmediğinde, zor tedavi edilen bir hastalıktır. Renk körlüğü, genel olarak doğuştan gelen genetik yatkınlığı olan bir hastalıktır. Şaşılık, her yaşta travma ile ya da doğuştan gelebilen bir hastalıktır. Göz tansiyonu, en fazla 40 yaş üstünde görülür ve tedavi edilmediğinde görme yetisinin kaybına yol açar. Yukarıda sayılan göz hastalıkları, en yaygın olanlarıdır. Yakın ve ya uzağı görememe durumlarına yol açtıkları gibi tamamen görme kayıplarına da yol açabilmektedirler. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkta yapılmalı, göz hastalıkları için sorulduğunda risk yok ise bebeklerde sık sık, gençlerde 2-3 yılda 1, ileri yaşlarda ise yılda 1 mutlaka yaptırılmalıdır.
Gözlük ve Lens Ne İşe Yarar?
Görme bozuklukları doğuştan gelebileceği gibi sonradan da oluşabilir. Erken teşhis ile belirlenmiş olan sorunlar, kısa sürede ilaç ya da tedavi edici özellikteki gözlükler sayesinde kısa sürede tedavi edilebilir. Görme bozukluğu gözlükler sayesinde geçici olarak normalleştirilebilir. Gözlük kullanmakta sorun yaşayanlar için geliştirilmiş ve doğrudan göz bebeğine yerleştirilen lensler ile hatalı olan görme yetisine takviye yapılabilir.