Hamilelik

Hamilelik Takibi Nasıl Yapılmalıdır?

Gebelik tanısı koyulduğu günden itibaren anne ve bebeğin sağlığı için belirli aralıklarla takip edilmesi gerekir. Düzenli ve doğru şekilde yapılan gebelik takibinin anne ve bebek sağlığında olumlu etkileri inkar edilemez.

hamilelik
hamilelik

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilmesi için, anne ve doğacak bebeğin gelişim evrelerinin kontrolü, ilk doktor muayenesinin ardından dönemsel aralıklarla tekrarlanır.

Gebelikte İlk Muayene-İlk Testler

Uzman doktor tarafından yapılan ilk muayenede kilo ve tansiyon ölçümleri yapılır. Yaptırmanız gereken testler; kan testi, açlık kan şekeri, hepatit antikoru ve antijeni, idrar testi olmalıdır. Son 1 yıl içerisinde Smear testi yaptırılmamış ise bu muayene esnasında yapılır. Eşler arasında kan grubu uyuşmazlığı var (eşlerden biri Rh+ diğeri Rh-) ise indirek coombs testi istenir.

Gebelikte 2. Muayene

Gebeliğin 3. ayı (11-14. haftalar arasında)  bir ultrasonografi yaptırılır. Bu ultrasonografi Down sendromu taraması içindir. Bebeğin ense deri saydamlığı ölçümü ve burun kemiği oluşumuna bakılır. Aynı gün yine Down sendromu taraması için, İkili test de denilen kan testi ile PAPP-A, Free-Beta HCG hormonları kontrol edilir.  Down sendromu araştırması için gerekli olan 11-14 hafta aralığını kaçırılırsa 15-17. haftalar arası üçlü tarama kan testini yaptırılır.

Gebelikte 3. Muayene

Hamilelikte 5. ay (20-22 hafta arası) yapılan muayenede kan testi ile hematokrit ve hemoglobin değerlerine bakılır. Bebeğin tüm organları ve kalp dokularının incelendiği ayrıntılı bir ultrasonografi, rahim damarlarını inceleyen uterin arter doopler ölçümü de yapılır. Gerekli görülürse rahim ağzı boyutu ölçülür. Tansiyon ve kilo ölçümleri yinelenir.

Gebelikte 4. Muayene

6.ay (24-28. haftalar arası) gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkabilecek şeker hastalığı taraması için 75gr glikoz yükleme testi yapılır. İlk muayene sırasında kan şekeri normal sınırlarda olsa bile hamilelikte %4 oranında sonradan olabilecek bir ihtimaldir. Bu test yapılmaz ve tedavi edilmez ise bebek çok iri olabilir ve de kalıcı şeker hastalığı problemleri yaşanabilir. Tekrar kilo değerleri ve tansiyon ölçülüp, kaydedilir.

Gebelikte 5. Muayene

  1. ay (32. hafta da) iyice gelişimini tamamlamış olan bebeğin ultrasonografisine bakılır ve büyümesi değerlendirilir. Tansiyon, kilo ölçümleri yapılır, kaydedilir. Bu dönemde anne adayı da oldukça ağırlaşır, ödemler oluşur, sırt ve bel ağrıları ile hareketleri kısıtlanır.
  2. ve Son Muayene
  3. ay (38-39. hamilelik haftasında )bebeğin tahmin edilen doğum ağırlığı, kemik çatısının uygunluğu kontrol edilir. Doğum planlaması için yapılacak son doktor ziyareti olup son ultrason çekilir ve vajinal muayene yapılır. Doğum için son hazırlıklar yapılır.
hamilelik süreci
hamilelik süreci

Hamileliğin ilk gününden doğum esnasına kadar süren heyecanlı ve meşakkatli yolculuk da annelerin ve anne adaylarının yanında olan http://www.gebelikveannelik.com/hamilelik gebelik, doğum, bebek bakımı ile ilgili merak edilen her konuda açıklayıcı ve faydalı bilgileri en doğru şekilde veren web sitesidir. Bir bebeğin dünyaya gelişi ve büyütülmesi hikayesinde her an yanınızda olacak baş ucu kitabıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu