MANTARLARIN ÖNEMİ
Mantarlarla ilgili sistematik çalışmalar 250 yıllık bir geçmişe sahip olsa da bazılarının özellikleri ve görevleri binlerce yıl önceden biliniyor. Ekmek hamurunun kabartılmasında, şarap yapımında kullanılıyordu. Günümüzde bunlar maya mantarı olarak kabul edilir ve tek hücreli mantarlardır. Meksika ve Guatemala halkı bazı mantarları dini ve mitolojik motif olarak, bazı mantarlarda kuzey Amerika yerlileri ve Çinliler tarafından tıbbi amaçla ve gıda olarak kullanılıyordu.
KULLANIM ALANLARI
Mantarlar ekosistemin de önemli parçalarından birini oluşturmaktadır. Ölü bitki ve hayvanları parçalayarak açığa çıkan elementler; azot, fosfor, potasyum, sülfür, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko vb. sayesinde toprağı mineral bakımından zenginleştirirler.
Mikorizal mantarlar bitkilerle yararlı birliktelik oluştururlar. Mantarların toprağa bağlanmasını sağlayan miseller sayesinde bitki topraktan daha fazla su ve mineral alımı gerçekleştirir. Böylelikle bitkinin gelişimine olumlu yönde katkı sağlar. Bitki de bunun karşılığında mantara besin sağlamış olur. Bazı bitkilerin dal ve yapraklarında bulunan endofitik mantarlar bitkiyi yemek isteyen hayvan ve böceklerde zehirlenmeye sebep olarak bitkiyi korur. Bazı karınca ve termitlerin içinde selüloz sindirimine yardımcı mantarlar bulunur. Mantar ve alglerin birlikte yaşamasıyla genellikle yanardağlar civarında bulunan liken birliği ortaya çıkar. Bazı parazit mantarlar tarım zararlıları ve hastalıklarıyla mücadelede kullanılmaktadır. Gerçek mantarlardan olan mayalar, fırıncılık ve fermantasyon endüstrisinin temelini oluşturur. Alkollü içki (bira, şarap, votka), boza ve kefir yapımında kullanılır. Neurospora gibi bazı mantarlar genetik çalışmalarda deney materyali olarak kullanılır.